vrijdag 25 februari 2011


EEN MOOIE MANIER VAN UITGAAN
Dit jaar hebben we voor het eerst een ‘samen uit’-café georganiseerd zoals dat in sommige andere theaters ook wel gebeurt. Het idee is dat mensen die alleen naar het theater willen dan vooraf aan kunnen schuiven bij een speciaal voor hen gereserveerde tafel waar ze ook andere theaterliefhebbers ontmoeten die alleen naar het theater gaan. En ook in de pauze komen ze weer op deze plek terug zodat ze direct aanspraak hebben en alleen toch ‘samen’ een gezellige avond beleven. Onze Week van de Liefde leek ons een mooie gelegenheid om dit concept eens toe te passen. Grand café De Studio was natuurlijk de ideale locatie en ouvreuse Conny de ideale gastvrouw!

Conny schreef over deze ervaring:
Ik vond het een leuk idee om in De Week van de Liefde iets speciaals te doen voor de alleengaande bezoekers van Theater De Vest. Dus stonden in ons altijd sfeervolle Studio-cafe de stoeltjes klaar en ikzelf, om deze mensen persoonlijk en extra gezellig met een drankje te ontvangen. De opkomst van de alleengaande bezoekers die zich ‘bij mij melde’ was niet zo heel groot maar het waren wel leuke mensen, die het waardeerden dat Theater De Vest dit speciaal voor hen organiseerde. De mensen zaten lekker en sommige bleken niet ver bij elkaar vandaan te wonen. Een aantal gaf aan wel vaker alleen naar het theater te komen. Natuurlijk om naar een mooie voorstelling te kijken, maar ook voor de sfeer en de gezelligheid! Eén mevrouw was voor het eerst weer eens uit, na het overlijden van haar man. Een lieve vriendin had haar op deze theateravond getrakteerd. Ze was aan het genieten, dat was fijn om te zien. Tot slot… ook deze alleengaande bezoekers waren het met elkaar eens: een avond uit naar Theater De Vest is een mooie manier van uitgaan!

Conny van der Lem, ouvreuse én gastvrouw tijdens De Week van de Liefde

vrijdag 11 februari 2011


BELEVING
Met regelmaat organiseren we zogenaamde specials - varierend van het Peuterfestival tot de Week van de Liefde. Zo ook het Celtic Folk Festival op zondag 20 februari. Tijdens elke special is het onze intentie de beleving voor de bezoekers intensiever te maken door thema-inrichting, speciale catering en uitnodigende extra's zoals inleidingen, nagesprekken of extra optredens in de foyer. Kortom alles wat in artistiek opzicht en qua sfeerbeleving bijdraagt aan een zo optimaal mogelijke theaterervaring voor onze bezoekers.

Dat vraagt verdieping en voorbereiding. Zo overleggen we binnen de afdeling Programmering en Marketing over alle mogelijkheden waarbij de voorstelling(en) uiteraard het vertrekpunt vormen. Zo kun je in de Week van de Liefde in de foyer quotes lezen van acteurs/actrices uit enkele voorstellingen die betrekking hebben op de liefde. Uitnodigend, verleidend, verdiepend of verstrooiend. Ook lees je bijzondere korte verhaaltjes van bezoekers die hun passie voor theater willen delen en waarin zij de bijzondere momenten beschrijven waarin de vonk oversloeg. De quotes van acteurs en bezoekers komen symbolisch naast elkaar te hangen. Want in het theater draait alles om het contact tussen de maker en de ontvanger. Het contact tussen artiest en publiek. En de emoties of gedachten die dat tot gevolg heeft: een lach, traan, ontroering, troost, verwondering of verwarring?

Maar terug naar het Celtic Folk Festival. Een festival dat we dit jaar voor het eerst organiseren en waarvan we natuurlijk hopen dat het net zoveel succes heeft als onze andere thema's. Zondag 20 februari zijn er optredens in de foyer, presenteert The Claddagh, de vereniging Vrienden van Ierland, zich in de foyer en is er voor de liefhebbers een speciaal keltisch buffet en tussen de concerten door een whiskey-proeverij. Wij denken dat we met deze extra's alle zintuigen zullen prikkelen zodat uw theaterbezoek een zo compleet mogelijke ervaring wordt. We horen natuurlijk graag of dat gelukt is!

Henk Foekema, projectmedewerker

dinsdag 1 februari 2011


THEATERMAATJE NODIG?
Als medewerker van Theater De Vest bezoek ik natuurlijk regelmatig voorstellingen. Soms voor mijn plezier, soms ook beroepsmatig. Alleen naar het theater gaan is dan ook voor mij totaal geen probleem. Het is bekend terrein en er zijn altijd collega’s aanwezig om even mee (na) te kletsen en ervaringen te delen. Ik kan me echter goed indenken dat er mensen zijn die heel graag bijvoorbeeld eens een prachtige toneel - of muziektheatervoorstelling zouden willen bezoeken en geen theatermaatje hebben. De drempel om naar het theater te gaan is dan toch hoger en dat is jammer, want er is zoveel moois!

Tijdens de Week van de Liefde hebben wij daar iets op gevonden: samen naar het theater! Voorafgaand aan de voorstellingen DE KUS (16 februari), Scènes uit een Huwelijk (18 februari) en Omdat ik zoveel van je hou (19 februari) wordt men - samen met andere alleengaande bezoekers - door een gastvrouw ontvangen in Grand Café De Studio. Onder het genot van koffie of thee kan men zich letterlijk en figuurlijk opwarmen voor de voorstelling en ligt er ook informatie over de voorstelling klaar. En in de pauze is onze gastvrouw ook aanwezig om de groep bezoekers te begeleiden en van een drankje te voorzien. Wij hopen met dit initiatief bezoekers een gemakkelijke en informele mogelijkheid te bieden om toch naar ons theater te komen!

Over ‘ontmoeten’ gesproken: vandaag ontving ik een mail van impresariaat Hummelinck Stuurman naar aanleiding van de première van de voorstelling DE KUS afgelopen vrijdag in Leiden. Het onderwerp van het mailtje luidt: “Huub Stapel en Carine Crutzen leveren vuurwerk in DE KUS”. In de voorstelling treffen twee dolende zielen elkaar en besluiten hun tocht gezamenlijk voort te zetten. De voorstelling krijgt o.a. van De Volkskrant vier sterren en de recensies zijn lovend. Mijn agenda staat al boordevol afspraken in die week, maar ik blokkeer toch ook maar weer dinsdagavond 16 februari. Om naar mijn eigen theater te gaan: alleen, maar toch ook weer niet…

Marja Elzinga, medewerker publiciteit