vrijdag 20 mei 2011


BEN IS NIEUWSGIERIG
De 11e editie van Zomer op het Plein start in het laatste weekend van juni. Tot en met 14 augustus vinden er elk weekend gratis toegankelijke optredens en voorstellingen plaats. Met dit seizoen iets heel bijzonders: het community-art project BOOM.

Onder zijn zelfgebouwde boom zit Ben en hij nodigt alle Alkmaarders uit om hun favoriete verhaal te delen met stadsgenoten. Verhalen uit de literatuur, poëzie, muziek of film. Dit kan in de vorm van een anekdote, lied, schilderij, tekening, muziekoptreden of op een andere geheel eigen wijze. Elke vorm kan en mag. Hoe mooi zou het zijn als zoveel mogelijk Alkmaarse wijkbewoners BOOM komen bezoeken en hun passie en inspiratie delen met mede stadsbewoners, bezoekers of voorbijgangers. Een prachtig initiatief dat tot stand komt in samenwerking met wijkbewoners uit de Alkmaarse binnenstad en omliggende wijken. Kern8 en Cultuuraanjager werven enthousiast mee. En ook niet de minste: ervaren theatermakers van het Zuidelijk Toneel hebben dit zogenaamde community-art project ontworpen en ontwikkeld.

Momenteel wordt hard en enthousiast gewerkt aan het werven van Alkmaarders die de boom komen bezoeken. En voor vijf minuten, een kwartiertje of een uurtje deel komen nemen. Hoe mooi zal een komen en gaan van Alkmaarders zijn? Variërend van een fanfare-orkest tot een jongeman die een landelijke prijs gewonnen heeft voor zijn nasi goreng-gerecht en bezoekers laat proeven van die heerlijkheid. Tijdens het schrijven van deze blog word ik steeds enthousiaster over dit bijzondere project. Hoeveel Alkmaarders kunnen we zodanig enthousiasmeren en activeren dat ze hun schroom laten varen en vrijuit komen vertellen, tonen, horen, zingen of proeven over wat zij aan schoonheid ervaren? Dat vind ik rete-spannend. En waaraan meten we straks het succes van zo'n project? 1.000 bezoekers of 100 mensen die zijn geraakt door schoonheid? Komt u ook?! Ben is nieuwsgierig. Ben brengt zelf ook zijn verhalen mee. Ben d'r bij!

Henk Foekema, projectleider Zomer op het Plein

PS: meer over BOOM staat op onze facebook-pagina

woensdag 11 mei 2011


KAARTVERKOOP 'KLASSIEK' VAN START!
Na het definitieve besluit op 28 april om de verbouwing van ons theater stop te zetten was het even schakelen. De programmering voor de alternatieve locaties lag al klaar; de nieuwe brochures lagen nog net niet onder de drukpers. En toen werd het allemaal anders: toch een ‘normaal’ theaterseizoen voor het komende jaar. We zijn hard aan het werk gegaan en vanaf nu kunnen we in stapjes laten zien dat we volgend seizoen een mooie programmering te bieden hebben!

Vanaf gisteren staat het klassieke aanbod namelijk op de website, en verkoop is ook al mogelijk! De klassieke concerten stonden geprogrammeerd in de Grote Sint Laurenskerk maar nu de verbouwing niet doorgaat vinden de klassieke concerten traditiegetrouw plaats in de kleine en grote zaal van De Vest. Een vijftal concerten zal nog wel te zien zijn in de kerk. En nieuw dit jaar: de stoelen in de kerk worden geplaceerd verkocht! U kunt dus zelf, van tevoren, een mooie plaats uitkiezen.

En als u in het verleden klassieke concerten heeft bezocht krijgt u vandaag ook nog eens een prachtige klassieke muziekgids thuisbezorgd met sopraan Lenneke Ruiten op de cover. De Alkmaarse sopraan is een internationaal veel gevraagd soliste en werkt nu mee aan het openingsconcert van symfonieorkest Holland Symfonia. Ook zijn wij trots op de komst van Wibi Soerjadi naar onze grote zaal. Zijn lyriek is onvervalst en hij is solo te beluisteren op 23 maart of samen met Holland Symfonia tijdens het Nieuwjaarsconcert op 3 januari.

De eerste stap naar het nieuwe seizoen is dus gezet. De volgende stap zetten wij volgende week. Vanaf vrijdag 20 mei vindt u een selectie voorstellingen op de website waarvan de verkoop woensdag 25 mei om 19:00 uur start. En in de tussentijd werken we gewoon door aan de programmering. Vrijdag 24 juni staat alles dan vanaf 12:00 uur online en het moment suprême vindt dit jaar plaats op vrijdag 1 juli om 08:00 uur: het complete seizoen live!

Marjolein Claudius, medewerker marketing en nieuwe media

dinsdag 3 mei 2011

HET BEGIN
Hoe begin je een blog op een moment als dit? ’t Is voorbij? Een nieuw begin? Donderdagavond 28 april ging met de kleinst mogelijke meerderheid (19 tegen, 18 voor) een dikke streep door de, geheel afgeronde, verbouwplannen voor Theater De Vest. Terwijl de afgelopen jaren alle stappen naar een nieuw theater van allure aan het Alkmaarse Cultuurplein steeds met steun van nagenoeg alle gemeenteraadsleden zijn gezet. De toekomst van Theater De Vest was nooit een politiek twistpunt. Om onnavolgbare redenen is dat nu opeens anders.

Door de scherpe politieke tegenstellingen heen gloort echter ook wel weer licht. Het is niet dat men theater in de stad niet belangrijk meer vind. Het is niet dat men geen voorstellingen meer naar de stad wil halen. Men is het, tijdelijk hoop ik, niet eens over hoe het verder moet met het theater in Alkmaar. Toch is die verdeeldheid niet zonder gevolgen. De noodzakelijke stap vooruit van middelgroot naar groot komt er de eerste jaren niet. Een periode van relatieve stilstand breekt aan. Of dat een kantelpunt in de geschiedenis van het theater in Alkmaar inluidt moet worden afgewacht. Het zijn ook op het gebied van kunst en cultuur roerige tijden en waar ons dat brengt weten we nog niet. En dat brengt mij bij het begin. Een theater zonder programmering, het zal niet gebeuren. De steun van de vaste bespelers van Theater De Vest is groot. Wie volgend seizoen kan, die komt. En daarom zal er over een paar maanden toch weer volop theater in de stad zijn.

Peter Blaauboer, directeur