dinsdag 22 januari 2013

NIEUW THEATER, NIEUW PROGRAMMA
Half april aanstaande start in Theater De Vest het tweede deel van de verbouwing. Begin oktober openen wij onze deuren weer met een volledig gemoderniseerd gebouw waarmee wij én u tenminste de komende 10 jaar vooruit kunnen. Met een prachtige vernieuwde grote zaal met ruim voldoende beenruimte, een prettig klimaat en natuurlijk met een programmering zoals u die al jaren van ons gewend bent. 

Waar kunt u zoal naar uitkijken? Onder andere naar de komst van de Ashton Brothers met hun fantastisch ontvangen nieuwe show, maar ook naar de nieuwe circusshow van Cirque Stiletto met opnieuw Ellen ten Damme als stralend middelpunt. Nieuwe cabaretprogramma’s zijn er van ondermeer Guido Weijers, NUHR, Ronald Goedemondt, Lenette van Dongen, Paul de Leeuw, Freek de Jonge en natuurlijk Jandino. Verder laten onze Zuiderburen zich niet onbetuigd met cabarettoppers als Wim Helsen, Kommil Foo en DWDD-ster Philippe Geubels. Op het gebied van populaire muziek verwachten we naast Ben Saunders namen als de Golden Earring, Boudewijn de Groot en de legendarische groep De Dijk met voorman Huub van der Lubbe! Ook participeert Theater De Vest in een nieuw musicalinitiatief van producent Albert Verlinde. Volgend seizoen brengt hij de flitsende dansmusical Flashdance op de planken in een geselecteerd aantal steden, waaronder Alkmaar. Toneel vormt de kers op de taart. Van het klassieke Shakespeare drama De Storm tot het actuelere Drama Heijn, De kruideniersdynastie (de opvolger van De Verleiders, dus mis het niet!). Maar ook titels gebaseerd op beroemde boeken - Haar naam was Sarah - of op een populaire tv-serie – Baantjer - maken nieuwsgierig. 

Begin mei komt ons volledige jaarprogramma uit. Houd uw brievenbus en onze website dus goed in de gaten, ook om u te informeren over onze spectaculaire opening in de eerste week van oktober!

Marijke van den Muijsenberg, hoofd programmering en marketing

PS: De nieuwe Plein Zaal, die vorige zomer werd gerealiseerd, is tijdens de verbouwingsperiode speciaal geopend voor bijzondere voorstellingen. Vanaf eind april 2013 kunt u hier terecht voor een aantal zorgvuldig geselecteerde programma’s, die u in een ontspannen sfeer, met een hapje en een drankje, kunt meemaken. Binnenkort volgt de agenda op onze website www.theaterdevest.nl

vrijdag 18 januari 2013

EEN VOORUITBLIK OP DANS
Theater De Vest heeft een naam hoog te houden als theater waar moderne dans en ballet een goed podium wordt geboden, zowel in de lijst van de Grote Zaal, als op de vlakke vloer van de Kleine Zaal. Volgend seizoen krijgt dit genre, dat in Nederland op het allerhoogste niveau wordt beoefend, dus opnieuw de verdiende aandacht in de programmering. Een kleine greep uit het aanbod. 

Vanaf het bestaan van Theater De Vest komt Scapino Ballet Rotterdam met vrijwel al haar reizende voorstellingen naar Alkmaar. En met succes, want het gezelschap bouwde inmiddels een groot publiek op voor haar fraai gestileerde en vaak groots bezette producties. Volgend seizoen dus weer tweemaal Scapino, te beginnen in december met hun topper Pearl. Na de bekende Barok klassiekers, Perfect Skin en Rameau, maakt Ed Wubbe de nieuwe productie Pearl, live begeleid door het Combattimento Consort Amsterdam. Vorig seizoen al elders een hit, komend seizoen met de reprise in Alkmaar. Mis het niet! Verder in de grote zaal natuurlijk vaste bespelers als het Nederlands Dans Theater en Conny Janssen Danst. Conny Janssen bouwt haar spannende festivalvoorstelling How long is now om tot een reizende grote zaalproductie. Ook deze voorstelling wordt live begeleid, door de muzikanten van Alamo Race Track. 

 In de Kleine Zaal kijkt u van bovenaf op de voorstellingen. Bij moderne dans erg prettig, omdat het u een goed overzicht over de choreografie biedt. U kunt daar bijvoorbeeld kijken naar de productie Rocco van Emio Greco, inmiddels door de vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies onderscheiden met een Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie in 2012! Natuurlijk biedt Theater De Vest ook weer kansen aan nieuw choreografietalent. Voor volgend seizoen boekten wij een voorstelling van Joeri Dobbe, hét talent dat door het Korzotheater in Den Haag (hét theater voor de ontwikkeling van moderne dans in Nederland) ruimhartig is omarmd. Op dit moment wordt onderzocht of de nieuwe productie van het Groningse duo Club Guy & Roni in de Kleine Zaal gaat passen of dat we wellicht toch moeten uitwijken naar het podium van de Grote Zaal. De leden van slagwerkgroep Den Haag begeleiden deze productie en nemen met hun instrumenten al een behoorlijk deel van de vloer in bezit. We houden u op de hoogte!

Marijke van den Muijsenberg, hoofd programmering en marketing

woensdag 9 januari 2013

PROEVEN!
De start van het nieuwe jaar biedt daarvoor een mooie horizon. Als eerste richten we ons op de Plein Zaal voor de periode dat de Grote Zaal verbouwd wordt. Veel van onze bezoekers zullen deze zaal al kennen door de goed bezochte inleidingen die daar plaatsvinden. De Plein Zaal heeft door haar grote ramen de prachtige Grote Kerk als backdrop. Over een mooie horizon gesproken! Hoe uitnodigend is het om in deze zaal een sfeervol (muziek)programma te beleven? En ondertussen te genieten van een drankje en culinaire hapjes? We gaan in mei zeker iets met deze café chantant setting doen.

Vanavond gaat het proefdraaien voor mij en mijn collega’s al beginnen. We gaan de voorstelling La Sirene zien. Een avondvullende voorstelling in nachtclubsfeer waarin het leven van Marlene Dietrich de rode draad vormt. Voor ons is het vast een inspiratiebron voor nog meer mooie Plein Zaal programma´s.

De Plein Zaal biedt voor mij ook zicht op de zomer. De 13e editie van Zomer op het Plein en de 2e editie van Zomer in de Mare komen er aan. We verlengen de zomer (en wie wil dat nou niet?!) door beide evenementen te spreiden. Zo starten we vooruitlopend op Zomer op het Plein begin juni al in De Mare met straattheater voor het hele gezin. Uitnodigende evenementen waaraan we met veel ambitie en animo werken zodat buren, bewoners en bezoekers van Alkmaar kunnen proeven van cultuur!

Henk Foekema, medewerker projecten

PS: Houd onze website in de gaten voor het programma vanaf april 2013 in de Plein Zaal.