dinsdag 12 oktober 2010


THEATERTAARTEN
Abel heeft mijn hart gestolen. Of beter gezegd: de kinderen uit het televisieprogramma Taarten van Abel stelen stuk voor stuk mijn hart. Elke zondagavond om 19:00 uur maakt Abel samen met een kind een bijzondere taart. De taart wordt uiteindelijk weggegeven aan iemand die wel wat steun in de rug kan gebruiken, om iemand te bedanken of om excuses aan te bieden…. Tijdens het maken van de taart spreken Abel en het kind over het verhaal achter de taartenactie. Die gesprekken zijn zonder uitzondering open en puur. Ik zit meestal afwisselend met een glimlach en met een brok in m’n keel voor de televisie.

Geïnspireerd op Taarten van Abel, kunnen kinderen komende zondag na de voorstelling Steen Papier Schaar van Speeltheater Holland, in Grand Café De Studio theatertaarten maken. De kinderen mogen zich uitleven met slagroom, spekken, smarties, zure lappen, zoute drop en nog veel meer ‘ingrediënten’, om uiteindelijk een taart te creëren die naar hun idee past bij de voorstelling. Al taartenmakend gaan we het gesprek aan met de kinderen over de voorstelling. Of kun je als (groot)ouder samen met je (klein)kind nog even napraten over de voorstelling. De taarten hebben een driedubbele functie. Ten eerste zullen ze aanleiding zijn voor de gesprekken. Ten tweede zullen ze ook zorgen voor de nodige afleiding; je hoeft elkaar niet de hele tijd in de ogen te kijken en er mogen ook stiltes vallen (zoals vroeger tijdens de afwas de betere gesprekken ontstonden). Tot slot ook niet onbelangrijk: we gaan er natuurlijk voor zorgen dat de taarten erg lékker worden!

De theatertaarten zijn onderdeel van de Maand van de Jeugd, die op 1 oktober van start is gegaan onder leiding van onze speciaal aangestelde kinderdirecteur Jiska Cant. Via deze link kunt u zien hoe haar werknemers het er die dag vanaf brachten toen zij aan het flyeren waren voor Steen Papier Schaar. Beter konden we het niet treffen! Op www.theaterdevest.nl kunt u zien welke activiteiten er nog meer te doen zijn tijdens de Maand van de Jeugd.

Marieke van Duin, medewerker educatie

PS: Taarten van Abel is genomineerd voor de Gouden Stuiver, de Nederlandse publieksprijs voor het beste kinderprogramma. Vrijdag 22 oktober wordt bekend gemaakt welk programma de prijs heeft gewonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten