dinsdag 1 maart 2011


DANS MET EEN VERHAAL IS TOF!
Het JongDansFestival is weer terug! In oktober 2009 organiseerde Theater de Vest samen met Theater De Veste in Delft en Schouwburg Almere het eerste JongDansFestival waarin dans een aantal dagen centraal stond voor jongeren. Verschillende dansstijlen kwamen bij elkaar en dit was een daverend succes. Daarom maakt het festival zaterdag 12 maart een comeback onder de naam JongDanst! met een hele dag dans en workshops voor jongeren.

Wij als theaterambassadeurs zijn natuurlijk hartstikke blij met deze dag speciaal voor jongeren. Aan het begin van het jaar zoeken wij altijd geschikte voorstellingen uit die we gaan bezoeken en dans mag daarin niet ontbreken. Wij zijn dan wel ‘theater’ambassadeurs, maar wij merken dat dans ons altijd aanspreekt. Dans is mooi om naar te kijken en ook vooral heel knap! Soms komt dans meer binnen in je ziel dan hele lange teksten. Jongeren kijken naar beelden en wij dan natuurlijk ook!

Wat voor dans? Wij vinden alle soorten dans wel mooi, zelfs klassiek ballet! Het vooroordeel dat jongeren niet houden van klassieke toneelstukken en dans is dus heel erg onterecht. Als het ons maar raakt.... In heel veel theatervoorstellingen voor jongeren wordt dans gebruikt. Aya is daar een groot voorbeeld van! We kiezen ieder jaar wel een voorstelling van Aya, omdat de combinatie van spel en dans niet te soft is. De dansers zijn vaak nog jong en vertellen ook nog eens hun eigen verhaal. Vorig jaar stonden we in de kleedkamer van Theater De Vest met 15 mensen te luisteren en te kijken naar een monoloog van een jongen. Zijn verhaal kwam heel dichtbij. Tijdens de voorstelling daarna, in de grote zaal, heb ik de hele tijd naar hem gekeken en heb ik zijn verhaal in dans meegemaakt. Alle ambassadeurs vonden dit heel bijzonder. We hadden echt wat meegemaakt! Wij zijn echt fan van deze groep en raden iedereen aan om te komen kijken.

JongDanst! begint 's middags met de jeugdvoorstelling Splash! van Meekers. Voor jongeren staat er om 18:00 uur een workshop van Aya op het programma, voorafgaand aan hun voorstelling Venus. En als afsluiter van de avond, word je na de voorstelling Venus uitgenodigd om in de foyer naar het clubevent FULL CIRCLE van Don’t hit mama te komen. Een lekkere dancebattle waar spelers en publiek elkaar uit kunnen dagen. Voor dit clubevent zijn speciale gastdansers en jonge talenten uit Alkmaar uitgenodigd, dus mis het niet! Trek je gemakkelijke kleren aan, beleef de workshop, zie de voorstelling en vermaak je tijdens het clubevent met je vrienden en: dans!

Serita Smit, theaterambassadeur Alkmaar en op zaterdag 12 maart te vinden bij JongDanst!

PS: meer info vind je op www.theaterdevest.nl en de website www.jongdanst.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten