vrijdag 29 oktober 2010


DE HELDEN VAN SPEELTHEATER HOLLAND
Op 16 oktober j.l. ben ik in Edam naar Speeltheater Holland geweest. Speeltheater Holland is door ons theater, het Zaantheater en Schouwburg Het Park uitgeroepen tot Noord-Hollandse theaterheld. Maar de echte helden van Speeltheater Holland zijn natuurlijk de poppen waar zij fantastische voorstellingen mee maken. Tijdens de excursie speelden de poppen dan ook terecht de hoofdrol!

Een groep van 11 kinderen en 12 volwassenen begon hun theatertour met een rondtrip lopend door Edam. Op diverse plaatsen waren poppen uitgestald; je kon ze ontdekken achter ramen en etalageruiten. De diversiteit van de poppen kwam al lopende naar voren, grijze poppen, aangeklede poppen en nog veel meer. De kinderen zochten enthousiast naar nieuwe poppen achter elk raam. In het speeltheater aangekomen, werden we ontvangen met koffie, thee en limonade. Onny Huisink, één van de oprichters van Speeltheater Holland, nam ons mee naar de theaterzaal waar een omvangrijke collectie poppen lag uitgestald, op voorstelling gegroepeerd. Je kon langs de poppen lopen en goed zien van welk materiaal de poppen waren gemaakt en wat de verschillen waren. Ook hier weer de aangeklede poppen (van de voorstelling Perô), de grijze poppen (van Amerika, America) en de diverse dieren uit Niels Holgersson.

Er werden diverse filmpjes van voorstellingen getoond, o.a. van Perô en Rode Aarde en we konden vragen stellen over het maken van poppen. Hoe maak je van een lap met knoop een pop? Waarom zit er een stokje aan? Kan die grote vogel echt vliegen en hoe gaat dat? Waarom staat die prijsbeker (de Victory Award voor Perô) bij die pop? Het was ook erg leuk om te zien en merken dat ook kinderen hier al gauw hun fantasie gebruikten. Tevreden ging iedereen weer op weg naar huis. En wie de antwoorden op alle vragen wil weten: ik weet er alles van dus vraag het me gerust!

Igna Besteman, hoofd ouvreuse

PS: Ook nieuwsgierig geworden? Er komen nog drie excursies bij Noord-Hollandse Theaterhelden. Op 10 januari een intiem concert van Jeroen Zijlstra, op 6 maart een workshop Bewegingstheater van Eric Koller en op 18 april een excursie naar het creatieve broeinest van de gebroeders Van Warmerdam. Lees meer op www.noordhollandsetheaterhelden.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten