maandag 1 maart 2010


HART VOOR CULTUUR
Op woensdag 3 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Is dat belangrijk voor het theater en voor de andere culturele instellingen in de stad? Ja, zonder meer. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of er sterk bezuinigd wordt of dat men straks probeert de cultuur in de stad juist te ontzien.

De nu zittende gemeenteraad heeft zonder twijfel een “hart” voor cultuur. Dat blijkt uit de Stadsvisie 2030 die men samen gemaakt heeft. Dat blijkt ook uit het grote aantal culturele projecten dat in de afgelopen periode in gang gezet is. Vanuit de gedachte dat een aantrekkelijke stad een stad met veel culturele activiteiten is investeerde men volop in voorzieningen. Zo’n aantrekkelijke stad trekt jonge en goed opgeleide mensen aan (die dreigt Alkmaar bij gebrek aan een universiteit steeds meer kwijt te raken) en dat is op zijn beurt weer reden voor bedrijven om zich in de regio Alkmaar te vestigen. Cultuur is dus niet alleen maar waardevol omdat het mooi is, mensen samenbrengt en een intrinsieke waarde heeft maar ook omdat het een vliegwieleffect heeft dat goed is voor de stad.

Om voor de kiezers inzichtelijk te maken hoe de (14!) deelnemende politieke partijen over kunst en cultuur denken heeft de Stichting Uit in Alkmaar een cultuurwijzer gemaakt. Door antwoord te geven op 12 stellingen krijg je snel een beeld van de politieke partij die het beste bij jouw culturele visie past. Ga dus snel naar http://alkmaar.decultuurwijzer.nl!

Peter Blaauboer, directeur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten